Karakovan Balı nedir, ne değildir?
🐝Karakovan balının en önemli özelliği peteğin mumunu da arının kendisinin yapmasıdır. Fenni balcılıkta daha yüksek verim için kovanın içine balmumu tabakaları yerleştirilirken karakovanda kovanın içine sadece boş çıta bırakılır.
🐝 Arı 1 kg balmumu yapabilmek için 8-12 Kg bal üretecek kadar salgı üretmek zorundadır. Arı hem bu mumu yapmak, hem petekleri oluşturmak hem de balı üretmek için iyi beslenmelidir. Bu yüzden petek gözleri tam dolmuş bir karakovan balı hem arıların sağlıklı olduğunun hem de çevresel şartların iyi olduğunun kanıtıdır.
🐝 Süzme, fenni petek bal ile karakovan arasındaki en büyük fark karakovan balının hiç bir müdahaleye uğramadan üretilmesidir. Bu yüzden diğer petek ballar süzme olarak da satılırken karakovan balı süzülmez.
🐝 Çünkü süzme işlemi mekanik bir işlemdir. Bu işlem esnasında petek zarı sıyırmanın ardından yüksek santrifüjlü makinelerde (ekstraktör) süzme işlemi başlar. Bu makineler madenidir ve bal süzülürken de besin değerlerinde azalma meydana gelir.
🍯 Karakovan balının üretimi daha zordur. Arının harcadığı eforun büyük kısmı balmumu içindir ve bu yüzden karakovan balı daha azdır. Fenni kovandan yılda 12-16 kg bal alınabilirken karakovandan 7-8 kg bal alınabilir.
🌼 🌼 Hiç müdahalesiz üretilmesi ve işlem görmemesi nedeniyle karakovan balı, besleyici özellikleri en yüksek baldır.✔️✔️✔️
🐝Balın içindeki şeker işlem görmemiş doğal şekerdir.
🌸 Karakovan balında bitkisel antioksidanlar olan polifenoller bol miktarda bulunur. Bu yönüyle bal, çeşitli hastalıklara yol açan serbest radikalleri engelleyen önemli bir besin maddesidir.
🌼 Bal aynı zamanda yiyecek piyasasının en tartışmalı ürünlerinden biridir. Taklit bal tartışmasını bilmeyen yoktur.
✔️ Ama bilinmeyen şu: Bal ucuz bir ürün değildir. Balın fiyatı şekere endeksli olamaz. Hele karakovanın hiç olamaz. ✔️
O yüzden bal alırken mutlaka “gerçek” olup olmadığını sorgulamalıyız. Bunu da balı alıp tadarak, altına kibrit tutarak ya da kıvamına bakarak anlayamayız.