Anne-Çocuk

Bekçi Bir Anne misiniz?

Çocuğunuzun kıyafetlerinin yerini eşiniz bilmiyor mu? Bir süt ısıtıp içirmeyi beceremiyor mu? Çocuğunuz ağladığında teskin edemiyor ve hemen size mi veriyor? Tüm bunlar eşiniz beceriksiz bir adam ya da ilgisiz bir baba olduğu için değil. Belki de siz bekçi bir annesiniz!

Ufak bir test yapalım:

1- Kocam çocukla ilgili her şeyi bana soruyor, çünkü yanlış bir şey yapmaktan çekiniyor.

· Doğru
· Kısmen doğru
· Ne doğru ne yanlış
· Kısmen Yanlış
· Yanlış

2- Kocam çocukla gerçekten iyi vakit geçiriyor ama onun ihtiyaçlarını anlamıyor, kafasına göre davranıyor.

· Doğru
· Kısmen doğru
· Ne doğru ne yanlış
· Kısmen Yanlış
· Yanlış

3- Çocuğumun ilişkileri babasıyla iyi olmalı. Ama benimle daha iyi olması gerekiyor, çünkü ben onun annesiyim.

· Doğru
· Kısmen doğru
· Ne doğru ne yanlış
· Kısmen Yanlış
· Yanlış

4- Çocuğumun babasıyla ilişkisini yönlendirmek benim görevlerimden biri. İyi bir ilişkileri olmasını sağlamak için benim bu işe el atmam gerekiyor.

· Doğru
· Kısmen doğru
· Ne doğru ne yanlış
· Kısmen Yanlış
· Yanlış

5- Eşim çok iyi bir baba. Ama çocuk bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Erkek olduğu için daha fazlasını da yapamaz zaten. Benim onu bilgilendirmem gerekiyor.
· Doğru
· Kısmen doğru
· Ne doğru ne yanlış
· Kısmen Yanlış
· Yanlış

Eğer yukarıdaki soruların pek çoğuna “doğru” ya da “kısmen doğru cevabı verdiyseniz muhtemelen siz bir bekçi annesiniz. Eşinizin siz olmadan çocuğa bakamayacağını, sizin her anlamda onu denetlemeniz gerektiğini düşünüyorsunuz ve çocuğunuzu emanet etmek konusunda eşinize güvenmiyorsunuz. Beslenme saatlerinden banyosuna kadar her konuda eşinizin bir yerlerde hata yapacağını düşünüyorsunuz ve sizin için annelik görevlerinden biri de babayı denetlemek. Ama dikkat. Bu tarz bir yaklaşım ilişkinize ciddi zararlar verebilir, çünkü her ne kadar çaktırmamaya çalışsanız da eşiniz de sizin bu güvensizliğinizin farkına varır ve bir süre sonra buna tepki gösterecektir. Çocuklar da anne baba arasındaki güven problemlerini çok hızlı şekilde algılarlar. Yani bekçi anne olmayı bir an önce bırakmak en iyisi. “Hayır ben bekçilik yapmıyorum ama gerçekten de bir bez bile değiştirmeyi beceremiyor” diyebilirsiniz. Yapılan kimi araştırmalar babaların çocuk bakımında anneler yanlarındayken daha çekingen olduklarını ve her hareketlerinde annelerin onayını beklediklerini ortaya koyuyor. Siz yanındayken eli ayağına dolaşan eşiniz siz evde yokken çocuğa iyi şekilde bakmayı başarıyorsa bunu gözlemleyebilirsiniz. Ona ayrıntılı listeler hazırlamanıza hiç gerek yok. Mesela sadece süt saatini söylemeniz yeterli. Ama eğer sütü nerede, ne kadar ısıtacağına kadar ayrıntılara girerseniz, hatta bir de telefon edip denetlemeye kalkarsanız orada yayların gerilmesi çok doğaldır. Siz çocuğunuzla babasının ilişkisine karşı nötr olduğunuz sürece eşiniz de rahatlayacaktır.

 

Farklılıklarınız mı Var? Çok Şanslısınız!

Eşiniz çocuk bakımında ve eğitiminde sizden daha farklı bir tarz izliyor olabilir. Çocuklarınız için bu çok büyük bir şanstır çünkü çocuklar etraflarında ne kadar farklı kişilikler ve tarzlar görürlerse o kadar dışa dönük olurlar. Algıları daha iyi işler ve olaylara daha farklı yönlerden bakmayı öğrenebilirler. Eşinizle farklılıklarınızı bir zenginlik olarak görüp onun da bir baba olarak kendisini ifade etmesine izin vermelisiniz. Evet çocuğunuz bugün babasıyla maça gidecek, belki terleyecek, belki de soğuk bir şey içecek. Sonra da ateşi çıkacak. İnanın bu dünyanın sonu değil! Büyüdüğünde belki de babasıyla o maçta attığı tezahüratlar onun en güzel çocukluk anıları arasında yer alacak. Üstelik aynı durum sizinleyken de olabilirdi.

Peki Neler Yapmalı?

Eğer bekçi anneyseniz bu hallerinizi yakalamaya çalışın ve bekçilik yaptığınızı hissettiğinizde ortamı terk edin. Bırakın babası bezi tek başına değiştirsin, çocuğu dışarı çıkarmak için kendisi giydirsin. Çocuğunuza kesinlikle “baban yanlış yapmış, bunu düzeltmesini sağlayacağım” gibi cümleler kurmayın ya da hissettirmeyin. Bunun yerine “baban senin bu tişörtünü çok sevdiği için çantana koymuştur, bir dahaki sefere ne istediğini babana söyle olur mu?” demen çok daha iyi bir yol olacaktır. Çocuğunuzun gelişimi kadar eşinizle ilişkinizin geleceği için de rekabete girmeyin. Ebeveynler arası rekabetin kazananı yoktur.

Tanışırız elbet. :)

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)