Moda

60’ların Modası: Bu Yazı Bitmez 2

Geçen yazımızda 60’lı yılların değişiminin köşe taşları olan alt kültürlere değinmiştik. O yazımızı okumadıysanız buraya tıklayınız. Dönemin politik ve sosyo ekonomik şartlarıyla yakından alakalı bu alt kültürler kendi modalarını yaşarken yine de 60’lar denince bir stil bütünlüğü ortaya koyabiliriz. Bu yazımızda 60’ların stilini ayrıntılı olarak tanımlamaya çalışacağım.

60’lı yıllar denince her şey bir tarafa teknolojiyi ele almak gerekiyor. Teknoloji geliştikçe hazır giyim sektörü büyüyor, kumaşlar çeşitleniyor ve yenilikçi tasarımlar ortaya çıkıyor. Mesela t-shirtlere baskı yapılabilmeye başlanıyor, PVC ve polyester içeren kumaşların üretimi artıyor. Kumaşlarda psychedelik desenler daha rahat kalıplara dökülüyor. Bir modacı için bundan daha büyük bir avantaj olabilir mi? 60’lar iyi terziliğin yanı sıra teknolojiyi de tasarımcının en büyük yardımcısı yapıyor.

60’ların fütüristik modası

uzay60’lı yıllar dünyanın uzay teknolojisiyle de tanıştığı yıllar. Astronotlar uzaya gidiyor ve dünyada milyarlarca insan uzay hakkında konuşmaya başlıyor. Bu da kıyafetlere bir uzay modasını getirmiş tabi ki. Parlak kumaşlarla tasarlanan yarım balıkçı mini elbiseler, dik omuzlu, parlak düğmeli tunikler, beyaz kalıp gibi ayakkabılar ve fütüristik şapkalar bu dönemin gözbebeği. Ama uzay modası 60’ların ortalarında bir baştan başlayalım.

Elbiseler:

jile60’lı yıllara elbiseler slim cut ve A kesim ve bele oturanlar olarak üçe ayrılabilir. A kesim elbiseler daha çok dönemin kolej gençliği arasında yaygınken slim fit çalışan kadınların gözbebeğiydi. Keşiş yaka ve kolsuz olarak dikilen slim fit elbiseler düyük düğmelerle detaylandırılırdı ve genellikle yarım topuk stilettolarla giyilirdi.

kennedyBugün de çok sevilerek giyilen bu elbiselerin kapsül görünümü kadınlarda zarafeti simgelerdi. Elbiselere genellikle bir kep ve kısa elbiseler eşlik eder, çantalar dirsekte taşınırdı.  Dönemin ikonlarından Jacquline Kennedy hem A tipi elbiseleri hem de slim cut elbiseleri en iyi taşıyan kişilerden biridir.

Diz hizasında koza mantolar, kısa ceketler ve yüksek belli etekler de dönem modasını temsil eder.

Etekler

1960-larEteklerde de A tipi etek ve kalem etekler çok yaygındı. 60’ların başında etekler diz hizasındayken yıllar içinde kısalmış ve en sonunda baldırlar tamamen açıkta kalmıştı. Bu devrim 1964’de Mary Ouant tarafından başlatılmıştı. Dönemin ikonlarından Twiggy kısacık etekleri ve özgün göz makyajı ile milyonlarca genç kız tarafından örnek alınıyordu. Etekler bol desenli mus çoaplarla tamamlanıyordu. O dönemin çorap desenleri şimdikileri döver!

Üst Giysiler

jile60’lı yıllarda kadınlarda kolsuz düz inen bluzlar görüyoruz. Bunlar genellikle yuvarlak yakalı ya da Jağn tarzında yarım dik yakalı. Ayrıca karpuz kol zarif dantel gömlekler, yetim kol denen yarım kol bluzlar ve belde biten çok şık trikolar  da var. Ama bu dönemin en büyük özelliklerinden biri kadınların erkek gömleklerine benzeyen gömlekler giymeye başlamaları. Kalın yakalı, ispanyol kollu gömlekler 60’lı yıllarda kadınların adeta erkeklerle eşit olduklarını göstermelerinin bir simgesi.  Bu gömleklere kocaman kolyeler eşlik ediyor ve genellikle alında bir bant ve İspanyol paçalı, düşük belli rengarenk pantolonlarla birlikte giyiliyorlar.

Pantolon

60-lı-yıllarPantolon 50’li yıllarda bir devrimdi ama asıl olaak 60’larda yaygınlaştı. Bu yıllarda İspanyol paça pantolonlar neredeyse her kadının vazgeçilmezi olurken kapiler de çok sevilerek giyiliyor. Ancak 60’lı yılların ortalarına kadar yine de şort pek yaygın değil. 68 gençliği kadınları şortu da gardıroplarına katarak ilerliyorlar.

Desenler

corap60’lı yılların modasına damga vuran en önemli detaylarlardan biri desenler. O yıllarda yaygınlaşan pop-art akımıyla birlikte iç içe geçmiş, optik yanılgı yaratan geometrik desenleri giysilerde çok fazla görebiliyoruz.

60-manken60’lı yıllar eşarp ve bandanaların da altın yılları. Parizyen kadınların yolculuklarda kısa bir formda takmayı sevdikleri kare eşarplar aynı zamanda kurtarıcı bandanalar olarak da kullanılıyordu. İster boyna, ister başa, ister bacağa. Kısa saplı bir çanta, yarım topuk küt ayakkabılar, koza manto ve eşarpla şık görünmemek neredeyse imkansızdı.

Ayakkabı

ayakkabı60’larda ayakkabılarda oldukça fazla model görürüz. Küt burunlu ve kalın ökçeli çizmeler, zarif küt topuklu babetler ve düğmeli ayakkabılar. Ayakkabılarda genellikle sert kalıplara rastlanır ve çanta ayakkabı ikilisini takım olarak kullanmak modadır.

O dönemde sneakers’larda spor giysilerle birlikte çok kullanılır. Altı kauçuk ayakkabılar, boncuklu sandaletler ve püsküllü çizmeler hemen her kesimden kadının tercih ettiği modellerdir.

60’larda stilettolar da kadın giyiminin vazgeçilmezidir. Ancak topuk boylarının çok da yüksek olmadığını görürüz. Genellikle 5 pontluk ayakkabılar hem günlük giysilerle  hem de gece kostümleriyle birlikte giyilir. Futuristik giyim anlayışının bir sonucu olarak parlak plastik ayakkabılar görülse de o yıllarda ayakkaı yapımında genellikle gerçek deri kullanılmıştır.

Gelinlikler

gelin60’lı yılların gelinleri gerçekten zarif görünüyor. Gelinliklerde dantel detaylarla birlikte genellikle tafta ve organza gibi sert kumaşların kullanıldığını söylemek mümkün.

Dönemin modasına uygun olarak gelinlik boyları da kısalmış ve genellikle ya diz hizasında ya da ayak bileklerinin biraz üzerinde tutulmuştur.

1960’lı yılların gelinliklerinde V yaka, yuvarlak yaka, japon yaka ve prenses yaka gibi yakalara çok fazla yer verilmiştir. Bu fönemin gelinliklerinde straplez modeller yok denecek kadar azdır.

60-gelinlikGelinlik kolları zaman zaman dantel kol olarak dizayn edilmiştir. Belde geniş kuşaklar, A tipi kabarık etekler ya da slim fit gelinlik modelleri 60’ların gözdesidir. Genel olarak dekoltelerin kapalı olduğunu ve gelinlerin o dönemde çok daha “masum” bir imaj çizdiğini söylemek mümkün.

Gelinler o yıllarda saçlarını zarif topuzlarla süsleyerek kep  ya da vualet kullanmışlardır. Zarif duvaklar dikkat çeker. Ama bunun yanında neredeyse gelinliğin eteğine kadar inen İspanyol tip duvaklara da rastlanmaktadır. Bir de 60’lı yıllarda kadınların günlük yaşamlarında da eldiven kullandıklarını belirtmeliyiz. Aynı durum gelinler için de geçerliydi. Dönem gelinliklerinin ayrılmaz bir parçasıdır eldivenler!

 

Özgürlük

bohemYine döndük dolaştık özgürlüğe geldik. Nasıl gelmeyelim ki? 60’lı yıllarda akademisyenler, fikir insanları, gazeteciler, yazarlar ve dünyanın her yerinden milyonlarca insanın en büyük derdi özgürlüktü ve kuşkusuz özgürlüğe en çok ihtiyacı olan kesim de kadınlardı. Dünyadaki özgürlük fikri o kadar benimsendi ki korseler, sütyenler meydanlarda yakıldı. O zamandan sonra belki sütyenlerden vazgeçemedi kadınlar ama bir daha da korse giymediler.

uzay-trendi60’lı yıllar kadınların eşitlik talepleriyle birlikte modaya da erkeksi giyimi getirdi. Pantolonlar, ceketler, gömlekler, polo tişörtler bu dönem kadınların en çok kullandığı kıyafetlerindendir. Cinsiyet eşitliği talebi kendi ikonunu moda dünyasında da yarattı doğal olarak. O ikonun adı Jean Shrimpton’du. Kendisi ilk süper modellerden biridir. Shrimpton moda dünyasında, kendi kendine yeten, iyi eğitim almış, bekar, güzel, kültürlü, hoş sohbet ve ekonomik bağımsızlığını elde etmiş kadını simgeliyordu.

ursula-andressBurada özel olarak bikiniye değinmek istiyoruz. Bikini 1940’lardan beri vardı ve Brigitte Bardot bir filminde bikini giydiğinde 50’li yılların ortalarıydı daha. Ancak 60’lara kadar bikini neredeyse sadece filmlerde görülebiliyordu. Öyle ki Katolik kilisesi bikiniye kesinlikle karşı çıkmış ve İspanya, Portekiz gibi kimi ülkelerde giyilmesi bile yasaklanmıştı. Sonra 1963’te denizden bikinili bir kadın çıktı!

1963’te Ursula Andress bir Bond filmi olan Mr. No’da belinde tabanca kılıfı olan bikinisiyle denizden çıktığında  yer yerinden oynadı. Bu film bir dönüm noktası oldu ve kadınlar plajlarda bikinilerle boy göstermeye başladılar. Bugün pin up bikini olaak adlandırdığımız bikiniler 50’li ve 60’lı yılların bikinileridir. Pin up mayo ve bikinilerle ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz. 

plaj-modasiBu dönemin bikinileri genellikle yüksek belli şortlardan ve kalın askılı bikini üstlerinden oluşur. Slip şeklindeki alt parçalarda da bacak oyuntusu çok fazla değildir. Bikiniyle aynı dönemde kadınlar da artan oranda şort giymeye başladılar. Tatil yerlerinin dışında şehirlerde de özellikle rocker ve hippi kızlar şort modasını hemen benimsediler.

Mayo ve bikinilerde çizgili ve çiçekli desenler, canlı renkler, grafik detaylar ve biyeler çok kullanıldı.

Tanışırız elbet. :)

7 Comments

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)