Kariyer

Niyet Mektubu Neden Yazılır?

Özellikle Amerika’daki üniversitelere başvuru sırasında yazılan niyet mektupları zamanla tüm iş dünyasında kullanılır oldu. Artık işverenler cv’nin yanı sıra adaylardan bir o işi neden istediklerine dair düşüncelerini, fikirlerini yazmalarını da istiyorlar ve maalesef niyet mektubu iş arayanlar tarafından yeterince anlaşılmış bir konu değil. Çoğu iş arayan niyet mektubu yazmayı bilmiyor. Basit bir Google araması ile şablon metinlere ulaşmak istiyor ve kendileri hakkında yazacakları özgün kelimelerin ne kadar önemli olabileceğini anlamıyor. Oysa niyet mektubu işverenleri cv’den daha fazla etkileyebiliyor.

İyi Bir Niyet Mektubu Nasıl Yazılır?

Bir işe başvuracaksınız ve cv’nizin yanı sıra bir niyet mektubu da istendi. Elbette daha önce yazılmış olan niyet mektuplarını inceleyebilirsiniz. Bu size bir fikir verecektir. Niyet mektubunuzun çok uzun ya da kısa olmamasına özen gösterin. 500 kelimeden oluşan niyet mektupları yeterlidir. Daha uzun niyet mektuplarını okumak işverenin vaktini alacağından dikkatini dağıtabilir, daha kısa mektuplarda da siz “niyetinizi” tam olarak anlatamayabilirsiniz.

Niyet mektubuna “Sayın Yetkili” şeklinde başlayın. İşe alım sürecinde niyet mektubunuzu bir kaç kişi okuyacaktır. O yüzden tek bir kişiye hitap etmeyin. Daha sonra bir kaç cümle ile kendinizi tanıtabilirsiniz. Okuduğunuz bölümden bahsederken “neden o bölümü seçtiğinizi” belirtmeniz iyi olur. Sonuçta hangi okulları bitirdiğiniz cv de zaten yazıyor, siz cv de yazamadıklarınızı yani kişiselliğinizi ortaya koymalısınız.

Daha sonra iş ilanında aranan niteliklerle sizin yapmak istediklerinizin ne kadar örtüştüğü ile ilgili bir paragrafınız olmalıdır. Eğer bir yere satış asistanı olarak başvuruyorsanız “evet ben bu işi yapabilirim çünkü satış konusunda deneyimim var”, ya da eğitimci olarak başvuruyorsanız “eğitim alanında pedagojik formasyonuma çok güveniyorum çünkü tüm öğrenim hayatım boyunca bu konu üzerine yoğunlaştım” şeklinde kendinizi ifade etmelisiniz. Aranan niteliklerin her birine ve sizin bunları yerine getirebileceğinize dair güven dolu cümleleriniz iş vereni etkileyecektir. Ancak bunu yaparken ukala olmamaya da özen gösterin. İşinizle ilgili aranan niteliklerin yanı sıra o pozisyona getirilecek kişiyi hayal etmeye çalışın ve o nitelikleri de niyet mektubunuza ekleyin. Örneğin pazarlamada çalışacak bir elemanın kolay iletişim kurabilmesi, prezantabl olması beklenir, ya da bir ofis asistanının sorumluluk sahibi olması, koordinasyon yeteneğinin güçlü olması ve istenir. Eğer kreatif bir alana başvuru yapacaksanız yaratıcılığınız ile fark yaratabileceğinizi hissettirin. Başvuru yapacağınız kuruluşla ilgili araştırma yapın ve bunu da iş verene hissettirin. “Şirketinizin başarılarla dolu 50 yılı pek çok insan gibi benim de dikkatimi çekti ve bu ekibin bir parçası olmak isterim” gibi.

Aranan niteliklerle kendi kişiliğinizi anlattığınız bu bölüm biraz uzun olmalı ve işvereni ikna edebilmelidir. Çok uzun ve karmaşık cümleler kurmayın. Cümleleriniz akıcı ve net olsun. Kendinizle ilgili ikircikli ifadeler kullanmayın. Zaaflarınızı değil yeteneklerinizi ve iyi olduğunuz noktaları ön plana çıkarın.

Gerçekten “Niyetiniz” Nedir?

Son bölümde bu işi neden istediğinizle ilgili bir paragraf yazabilirsiniz. Bu bölümde bu işin sizin yaşamınızda nasıl bir fark yaratacağına değinebilirsiniz. Mesela on yıllık bir meslek hayatınız varsa “artık en verimli ve deneyimli olduğunuz dönemi bu pozisyonda ve bu şirkette geçirmek istediğinizi anlatabilirsiniz. İş hayatına yeni atılıyorsanız kariyerinizin başlangıcında bu şirkette çalışmanın size kazandıracağı artıları yazmanız doğru olur. Eğer başvurduğunuz kurum bir sivil toplum kuruluşu ise o zaman niyet mektubu yazmanız daha da kolaylaşacaktır. Örneğin “Ben hasta bir çocuğa yardım edebilmenin ne büyük bir erdem olduğunun farkındayım ve tek tek çabalardan ziyade vakfınızın çalışmalarının fark yaratabildiğini kendi gözlerimle gördüm” diyebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta demagojiye ve duygu sömürüsüne düşmemektir. İşverenin sizin işin niteliği kavradığınızı görmesi ve işi gerçekten istediğinizi hissetmesi yeterlidir.

Daha sonra olumlu bir cevap beklentisi ve iyi dileklerle mektubunuzu bitirebilirsiniz. Niyet mektubunuz düzgün cümlelerden oluşmalıdır. Düşük cümleler, yarım bırakılmış cümleler ve anlam bütünlüğü olmayan paragraflar sizin hakkınızda iyi bir izlenim bırakmayacaktır. Sonuçta niyet mektubu sizi iş görüşmesine çağırmaları için bir araçtır. Niyet mektubundaki ifadeleriniz iş görüşmenizi de etkileyeceği için yazdığınız şeylerin doğru olmasına ve sizi yansıtmasına özen gösterin. Şablonlar üzerinde değişiklik yaparak niyet mektubu yollamaktansa kendi niyet mektubunuzu oluşturun. Niyet mektubunuz sizi anlatsın. Samimiyetinizi yansıtsın. Sonuçta kariyerinizi kişiliğinizle birlikte kuracaksınız ve işverene kişiliğinizi tanıması için bir fırsat verin.

Tanışırız elbet. :)

2 Comments

  • Kübra C.

    İş için niyet mektubu örneği arıyordum ama sizin yazınız örnekten bile daha fazlasını içeriyor. Teşekkür ederim. Önerilerinize göre niyet mektubumu yazıp sundum. O kadar beğenmişler ki, görüşmede bunu özellikle belirttiler. Nasıl teşekkür edeyim bilmiyorum.

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)