Anne-Çocuk

Doğum Sonrası Depresyon

Büyük özlemle beklediğiniz bebeğiniz nihayet geldi. O bir melek, onu özlemle beklediniz, gereken tüm hazırlıkları yaptınız. Ama hayatınız nedense hamilelikte hayal kurduğunuz gibi gitmiyor. Çok yorgunsunuz, gerginsiniz daha da önemlisi o kadar işiniz olmasına rağmen kendinizi boşlukta hissediyorsunuz. Bu sorumluluğun altından kalkamayacak mısınız, mutlu olamayacak mısınız? Ya bebeğinize bir zarar verirseniz? Eğer bu ve bunun gibi düşüncelerle boğuşuyorsanız büyük olasılıkla doğum sonrası depresyonu yaşıyorsunuz.

Doğum Sonrası Depresyonu Nedir?

Hamilelikte östrojen ve progesteron hormonları yüksektir. Doğumla birlikte bu hormonlarda hızlı bir düşüş yaşanır ve bu da annenin kendisini kaygılı, stresli hissetmesine neden olur. Doğumu takip eden ilk iki hafta boyunca bu kaygılı ruh halinin yaşanması doğaldır. Ancak doğum yapan tüm kadınlarda bu hormon düşüşü yaşanmasına rağmen doğum sonrası depresyon tüm kadınlara ortaya çıkmaz. Bu da depresyonun sadece hormonlara değil, annenin içinde bulunduğu koşullara ve sosyal çevresine bağlı olduğunu göstermektedir. Doğum sonrası depresyonu doğumu takip eden altı hafta içinde gelişir ve önlem alınmadığında 1,5 yıl kadar sürebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Aşırı duygusallık, aşırı duyarsızlık

Aşırı yorgunluk, enerji eksikliği

Aile ve arkadaşlardan uzak durma

Bebeğe zarar verme korkusu

Bebeği ile ilgilenmeme, onu sevmediğini düşünme

Konsantrasyon güçlüğü, bellek zayıflığı,

Endişe, stres ve sıkıntı

Bunalma hali, yerinde duramama

Bebeğin ölümü ile ilgili hayaller kurma

Mutlu olmaları gerekirken mutsuz oldukları için suçluluk duyma

Daha önce zevk alınana şeylerden zevk almama

Hangi Kadınlar Depresyon Riskini Daha Fazla Taşır?

Doğum sonrası depresyon pek çok sosyo-ekonomik çevreden kadını etkileyebilir. Gündelik yaşamlarında çok güçlü olan kadınlar bile depresyona yakalanabilirler. Doğum bir “ayrılma”dır. Daha önce alıcı olan kadın artık verici duruma da gelmiştir. Bu arada da hamileliği son bulmuştur. Bunun hüznünü yaşaması gayet doğaldır. Fetusla olan bağın kaybedilmesi, bilinçaltında sevilen birini kaybetmeyi hatırlatabilir.

Daha önce bilinmeyen türde bir sorumluluk altına girmiş olmak da kadında güvensizliğe neden olabilir. Özellikle iş hayatlarında çok başarılı olan kadınlar “bu kadar ufak bir şeyle” baş edemeyecekleri kaygısını yaşayabilirler. Eleştirilme korkusu, bebeğine bakamadığına dair dedikodu yapılacağı kaygısı da doğum sonrası depresyonunu tetikleyebilir.

Ayrıca çok uzun ve ağrılı geçen bir doğum sonrasında da kadın depresyona girebilir. Evlilik ilişkilerinde sorun yaşayan kadınlarda, istemediği bir evlilik yapmış olanlarda ve eşinden sevgi ve ilgi görmeyen kadınlarda depresyon riski daha yüksek olmaktadır. Ayrıca daha önce depresyon yaşamış kadınların doğum sonrası depresyonu yaşama riski daha fazladır.

Doğum Sonrası Depresyonu Nasıl Atlatılır?

Daha önce depresyon geçirmiş, intihar girişimi olan kadınların bu durumla karşı karşıya kalmamak için nceden tıbbi yardım almasında yarar vardır. Bunun dışında doğum sonrası depresyonu atlatabilmenin en iyi yolu çevreden gelen destektir. Özellikle eşin yardımı ve sevgisi burada çok belirleyicidir. Doğum yapan kadın mümkün olduğu kadar dinlenmeli ve uyumalıdır. Aile bireylerinden birinin bu süreçte yardım için gelmesi iyi olabilir. Ev çok kalabalık olmamalı, anne kendisini misafir ağırlamak zorunda hissetmemelidir. Genellikle kadınların çok yaptığı yanlışlardan biri de yeni anneye kendi annelik deneyimlerini anlatmaktır. Ne kadar iyi anne olduklarını anlatırken yeni anne gitgide kendine güvensizleşecektir. Eşi bu duruma izin vermemeli ve bu tür konuşmalara engel olmalıdır.

Anne gün içinde mutlaka kendine vakit ayırmalı ve evden çıkmalıdır. Arkadaşlarıyla buluşabileceği, sohbet edebileceği ortamların içine girmelidir. Bu süre tamamen kendisine ait olmalı ve bebeği ile ilgili bir iş yapmamalıdır. Televizyon seyredebilir, kitap okuyabilir, alışveriş yapabilir.  En iyisi evin dışında olmasıdır.

Depresyon yaşayan kadınlara çocuğa zarar verme korkusu had safhaya ulaşabilir ancak bu bir sanrıdır. Yine de çok sinirli olunan durumlarda bebeği bir başkasına, babasına vermek gerekir. Baba da böyle durumlarda eşine karşı anlayışlı ve nazik olmalıdır.

Doğum sonrasında kadınlarda saç dökülmeleri görülebilir. Cilt solgunlaşabilir. Bu gibi imaj sorunları da kadınların ruh halini etkiler. Kuaföre gitmek, vitamin ve çinko desteği almak annenin kendisini daha güzel ve güvenli hissetmesini sağlayacaktır.

Doğum sonrası depresyonu altı haftadan daha uzun sürüyorsa uzman desteğine başvurmak en iyi yoldur.

Tanışırız elbet. :)

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)