Anne-Çocuk,  Bakım ve Sağlık

Doğallığında Propolis

Propolis ön savunma anlamına geliyor. Gerçekten de vücudumuzu hastalıklara karşı savunan doğal bir antibiyotik madde. Arılar bu maddeyi doğadaki reçineleri kovanlarına taşıyarak yapıyor. Propolis ile kovanlarını tamir ediyor, kovanda ölen ve dışarı atılamayan arıları propolis ile kaplayarak mumyalıyor.


İnsanlar için de propolis eskiden beri geniş bir kullanım alanına sahip. Eski Mısır’da mumyalama işleminde kullanılmış propolis. Hayvan yaralarına, özellikle de atlara sürülmüş ki yaraları mikrop kapmasın. Çiğnenerek, ya da çeşitli şekillerde çözdürülerek kullanılmış.

Bugün yeni keşfedilmiş gibi dursa da aslında eski bir dost.


Biliyorum bunu özellikle çocuklarınız için aldınız, çünkü okula gidiyorlar, çok sık hasta oluyorlar. Ama dikkat! Propolis güçlü bir ekstrat. Bu kadar güçlü bir ekstratı kullanırken dikkat edelim. Bugüne kadar saptanmış alerjik etkisi yok denecek kadar az, kullananlar memnun amaaa… yine de bu tür verilere güvenip yüksek dozlar uygulamayalım. Gerek yok çünkü. Propolis çocukların hasta olmalarını ÖNLEYEN BİR MUCİZE DEĞİLDİR. Kullanıldığında hastalık dönemlerini daha hafif geçirmelerini sağlayan, vücut direncini yükselten, bağışıklığı güçlendiren bir arı ürünüdür o kadar.


Gelelim kullanımına:

Propolisi saf etil alkol içinde çözdürdük. Alkol sizi korkutmasın, propolisimiz havalandırıldı. Siz yine de tedirginseniz kapağını açıp üstüne bir peçete örtün ve bir gece kapalı bir dolapta bekletin. Ama gerek yok.


Propolis zaten koyu renk şişede olduğu için açıkta durabilir. Direkt güneş ışığına koymayın ama. Buzdolabına da koymayın.


Dozlara gelirsek:

Her 10 kilo vücut ağırlığı için 1 (bir) damla yeterlidir. Eğer çocuğunuz 10-15 kilo arasıysa 1 damla, 15-20 kilo aralığındaysa 2 damla verebilirsiniz. Siz de her 10 kilonuza bir damla olacak şekilde kullanabilirsiniz.

Acı gelebilir. Suya, meyve suyuna, ayrana damlatabilirsiniz. Bala, reçele damlatabilirsiniz, ekmeğe damlatabilirsiniz. Nasıl severseniz o şekilde kullanın.

Propolisi hastalık kırgınlığı başlarken kullanmaya başlayın, hastalığın bitmesiyle birlikte bırakın. Sürekli kullanmanız gerekmez.

Çocuğunuzun ve sizin her seferinde hasta olacağını bildiğiniz süreçlerden sonra (mesela ne zaman avm’deki oyun alanına gitse hasta olur, ne zaman metrobüse binsem hasta inerim vb) kilo hesabı ile bir doz önlem olarak kullanabilirsiniz.


Bunun dışında propolisi

Diş fırçanızdaki macuna damlatıp dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Diş ve diş etlerinizin bakterilerden arındırılmasına yardım eder.

Ufak yara ve çiziklere sürerseniz mikrop kapmasını önler.

Gargara yaparsanız ağız içi yara ve aftları iyileştirir.

Saçlı derideki yaralar için bir maşrapa suya 1-2 damla damlatarak durulama suyu olarak kullanabilirsiniz.

Tırnak etlerinizi yiyorsanız ve yara oluyorsa propolisle tırmak diplerinizi ovabilirsiniz. Tabi bu işlemi gece yapmamız daha iyi olur, zira ellerinizi biraz yapışkan hissedebilirsiniz. Sonuçta bu çözdürülmüş bir reçine.

Propolisi çocuğunuzun ve kullanacak kişinin dirseğine bir damla damlatarak test edebilirsiniz. Kızarıklık ve kabarma olmuyorsa kullanabilirsiniz.


Peki kimler kullanmasın?

Bebekler. Çünkü 1 yaş altı bebeklere arı ürünü verilmez. Hatta ben kreş ya da anaokulu çağına kadar çocuklarda kullanımını da doğru bulmuyorum.

Kemoterapi görenler: Çünkü kemoterapi esnasında destek terapileri önerilmez. Bu tür tedaviler görenler mutlaka ama mutlaka doktorlarının dediklerini yapmalıdır.

Ve doğal olarak arı ürünlerine alerjisi olanlar. Propolis diğer arı ürünlerinden işleniş olarak farklı olsa da risk alınmamalı.

Tanışırız elbet. :)

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)