Anne-Çocuk,  Genel

Bebeğim Olacak! Peki Doktorumu Nasıl Seçeceğim?


Geçenlerde hamile olduğunu öğrenen bir arkadaşım beni aradı. Müjde hamileyim! Ama nerede doğum yapacağım, hangi doktora gideceğim, nasıl güveneceğim, sen nerede yaptın, memnun kaldın mı? Kafasında binlerce soru. Elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım ama sonra bunu derli toplu bir yazıda yazmanın anne adaylarına daha faydalı olacağını düşündüm.

Herkesin Hikayesi Farklıdır!

Herşeyden önce anne adaylarının bunun bir yönüyle sadece kendilerine ait bir hikaye olduğunu bilmeleri gerekiyor. Hamileliğiniz boyunca sizi yönlendirmeye çalışan, kafanızı karıştırmaya çalışan çok kişi olacak. Kimi sorularınıza internetten yanıt bulmaya çalışacaksınız. Ama özellikle bu konuda dikkat. İnternet forumları her zaman doğru bilgiler içermiyor. Takip ettiğiniz forumların, blogların kaitesinden emin olun. Her anlatılana da inanmayın. Sonuçta iyi, dingin ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için gereken tavsiyeleri doktorunuzdan ve yakın çevrenizden alacaksınız, internetteki rumuzlardan değil!

Doğum yeri ve doktor konusunda da tecrübeli kişilere danışarak tavsiye alabilirisiniz. Ancak karar vermeden önce mutlaka sizin gidip tanışmanız ve seçenekleri değerlendirmeniz gerekir. Başka birinin memnun kaldığı doktor ya da hastaneden siz hiç memnun kalmayabilirsiniz.

Şimdi Geçelim Doktor ve Hastane Seçiminin İnceliklerine

Bütçenizi Tartın!

Belki ilk olarak bunu yapmak size garip gelebilir, sonuçta miniğiniz için bir masraftan kaçınmak istemezsiniz ama doğum sandığınız kadar ucuz bir şey değil. 9 ay boyunca muayene, tahliller, hastane masrafı, doğum şekline göre ücretler, yapacağınız hazırlıklar… Bunların hepsi yüklü bir meblağ tutacak. Kimi hastanelerde sadece normal doğum ücretleri 9 bin TL’yi bulabiliyor. Oda ücreti ve ek masraflarla birlikte 20 bin TL gibi bir rakam ödemek söz konusu olabiliyor. O yüzden öncelikle oturup ne kadar para ayırabileceğnizi aşağı yukarı hesaplamanız iyi olur. Özel sağlık sigortanız var mı? Hangi hastanelerle anlaşmalı? Bunlar önemli.

Doktorunuzu Seçerken…

Bir doğum doktoru seçilirken her şeyden önce referanslarına bakılır. İnternette doktorlar hakkında çok gerçekçi ve doğru yorumlar okuyabilirsiniz. (Reklam kokan yorumları anlarsınız zaten) Hangi okuldan mezun olmuş, kaç yıllık doktor, doğuma müdahale etme yöntemleri nasıl, hangi hastanede çalışıyor ya da hangi hastane ile anlaşmalı? gibi araştırmalar işinizi kolaylaştıracaktır. Özellikle ilk görüşmede doktorunuza planlı sorular sorun. Size verdiği yanıtların tatmin edici olup olmadığına bakın.

Doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmanız da çok önemli. O yüzden cep telefonunu mutlaka alın ve ulaşılabilir olduğundan emin olun.

Doktorunuzun sizinle olumlu bir iletişim kurması çok önemli. Kimi doktorlar küçümseyici, azarlayıcı tavırlar içine girebiliyorlar. Eğer referanslarına güvendiyeniz ve ilk görüşmeniz olumlu geçtiyse takibinizi yapacak doktoru bulmuş sayabilirsiniz kendinizi. Ama her zaman ikinci bir doktor şıkkınız da olsun.

Hastaneyi Seçerken!

Hastane seçimi de en az doktor seçimi kadar önemli. Son zamanlarda hastanelerde otel hizmetleri (nedense!) hamilelerin daha fazla dikkatini çekmeye başladı. Ancak hastane seçerken önemli olan iki nokta var. 1- Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Var mı? 2- Yetişkin Yoğun bakım Ünitesi Var mı? Eğer bunlardan biri yoksa o hastanenin cicili bicili olmasının hiç bir önemi yok. Doğum esnasında oluşabilecek her türlü komplikasyona müdahale edebilecek donanımda bir hastane seçmenizi öneririz.

Doğum yapmak istediğiniz hastanenin diğer ayrıntılarını da araştırmanız karar vermenizde size yol gösterecektir. Mesela pek çok üniversite hastanesi babaların doğuma girmesine izin vermiyor. Bu sizin için çok önemliyse hastane seçiminde bunu sormalısınız. Onun dışında doğum katını mutlaka görmelisiniz. Oda seçenekleri nelerdir? Refakatçiye yatak veriliyor mu? Bebeğiniz sizinle mi kalıyor yoksa ayrı bebek odasına mı alınıyor? Doğum fotoğrafçısına izin veriliyor mu? Önceden belirlenmiş sezaryen doğumlarda erken rezervasyon yapılıyor mu? Hastane temiz mi? Evden ulaşımınız kolay mı?

Bunlara dikkat edildiğinde doktor ve hastane seçiminin o kadar da zor olmadığını göreceksiniz.

Peki ben nasıl doğum yaptım? İşte burada!

Tanışırız elbet. :)

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)