Ev Yapımı Kantaron Yağı-Faydaları-Kullanımı
Geçen gün cezveyi çok yanlış bir yerinden tuttum. Anında kantaron yağından sürdüm ve saymaya başladım. 1-2-3-4…. Tam 40 dedim ki elimin yanması son buldu. Hem de soğuk suya bile tutmama gerek kalmadan…
Kantaron yağını keşfedeli iki yıl kadar oluyor ve her yaz tazecik kantaron çiçekleri ile kantaron yağını evde yapmayı alışkanlık haline getirdim. Kantaronu da şifalı özellikleri ile ayrı bir yere koyuyorum. Elim yandığında kullanıyorum, çocuğumun bir yeri berelendiğinde sürüyorum. Morluklara iyi geliyor, el ve ayak mantarlarına, makat çatlaklarına, çok silmekten sızlayan burun kanatlarına, çatlayan dudaklara… Say say bitmez. Hatta vücutta et beni gibi çıkan bakteri oluşumlarını da kısa sürede yok ediyor. Evet mucize deriz ya hani, kantaron önümüzde duran mucizelerden biri. Görmek, bilmek lazım sadece.
Haziran ayında Kaz dağlarından topladığım kantaronu güzelce ayıklıyorum. Ayıklamak derken çürümüş kısımları varsa onları ve saplarının en çalılaşmış yerlerini. Daha sonra eğer tozluysa yıkayıp kurutuyorum bir havlu yardımıyla ve bir kavanoza dolduruyorum. Saplarını ve yapraklarını da ayırmamak gerekiyor. En fazla 0,5 dizem asit içeren erken hasat, soğuk sıkım zeytinyağı ile kavanozu doldurduktan sonra ağzına bir çorap ya da temiz tülbent geçirip karanlık bir yere koyuyorum. Arada bir çalkalıyorum kavanozu. Çok da oynamaya gerek yok. Yaklaşık iki ay sonra kıpkırmızı kantaron yağını süzerek minik koyu renk şişelere dolduruyorum.
Bu şişeler bizim evde her yerde. Mutfakta, banyoda, çocuk odasında. Çünkü en büyük yardımcılarımdan biri. Evde kendim yaptığım için hilesiz, temiz bir kantaron yağı kullanmanın tadını çıkarıyorum. Peki hile oluyor mu? Yanlış yapılıyor mu? Olmaz mı? Hem de nasıl?
Hileli kantaron yağları!
Kantaron yağında kullanılan en büyük hile tabi ki gıda boyası. Kıpkırmızı bir kantaron yağı elde etmek için hazırlık aşamasında güneşte bekletilmesi gerektiği görüşü var ama bu YANLIŞ. Zaten hileli üretenlerin buna sabrı da yok. Gıda boyası kullanıyorlar. Biraz kantaron esansı, biraz da gıda boyası ile alın size hileli kantaron yağı. Hem de içine hiç kantaron girmemişinden! Acı ama gerçek.
Yanlış yapılan kantaron yağları!
Kantaron yağında yapılan en büyük yanlış güneşte bekletmek. Evet kıpkırmızı olsun diye bu yöntem geleneksel olarak çok kullanılıyor ama YANLIŞ. Çünkü hiç bir yağ güneşte bırakılmaz. Hele ki zeytinyağı! Zeytinyağı güneşte bırakıldığında içindeki yararlı polifenoller hızla kanserojen maddeye dönüşür. Kantaron yağı için de aynı şey geçerli. Şifa olsun diye alınan bir yağın kanserojen olmasını kim ister ki?
Varsın kıpkırmızı olmasın. Kantaronun aktif bileşenlerinin zeytinyağına geçmesi yeterli. Hem fotoğrafta da görebileceğiniz gibi benim hiç güneş ve ışık almayan yağlarım da kıpkırmızı oldu.
Diğer bir yanlış da kantaron yağını pet şişelerde yapmak ve satmak. Bu maalesef çok yaygın bir yanlış. Hani Ege’ye tatile gittiğimizde yol kenarlarında köylüleri görürüz. Dizmiş pet şişelerde zeytinyağlarını, bir güzel de güneşin altına… Biz de “aa doğal yağ” diye atlarız ya! Atlamayalım. Çünkü pet şişenin bir kullanımlık olduğunu herkes biliyor artık. Birilerinin çöpü bizim değerli yağlarımız için kap olamaz. Kantaron yağı için de olamaz tabi ki!
Bir de zeytinyağı yerine pirina ya da ayçiçek yağında yapılan kantaron yağları var ki ona hiç girmiyorum bile. İyi bir kantaron yağı ya soğuk sıkım zeytinyağı ile yapılır ya da soğuk sıkım çöreotu yağı ile.
Peki doğru yapıldığında nasıl kullanılır bu kantaron yağı?
Kantaron yağını dahili ya da harici olarak kullanabilisiniz. Harici olarak açık yaralar hariç yaralara sürdüğünüzde hızla iyileştirir. Yanan yerlerin acısını hızla alır. Ancak açık yanık yarasına sürülmez. İnce bir tabaka halinde sürmek yeterlidir çoğu zaman. Gerek duyuldukça tekrarlanabilir bu işlem. Mantar, egzama ve uçuklarda kür gibi uygulayabilirsiniz. Dahili olarak da sindirim yolu ve mide hastalıklarına iyi geldiği biliniyor kantaron yağının. Ağız içi yaralarında, aftlarda kullanabilirsiniz. Romatizması olanlar masaj yağı olarak da yararlanabilir.
İnce bir tabaka olarak sürüldüğü için harici kullanımda 50 ya da 100 cc’lik bir şişe yeterli olacaktır. Çünkü tıpkı zeytinyağı gibi kantaron yağının da bir sene içinde tüketilmesi gerekiyor.
Umarım bu yazı sizin için faydalı ve bilgilendirici olmuştur. Sorularınızı yorum kısmına yazabilisiniz.