Erteleme Hayatı!
Gitgide yoğunlaşan yaşam ve çalışma temposunda insanlar daha ertelemeci olmaya başladılar. Arkadaş görüşmesini “ben seni daha sonra ararım” diye sonlandıranlar, hafta sonu ailece yapılacak yürüyüşü belirsiz bir tarihe bırakanlar, bitmesi gereken işleri atlatanlar derken hemen herkes ertelenmekten şikayetçi olmaya başladı.
Ertelenmek çok can sıkıcı. Ancak aynı şekilde ertelemek de kişiyi olumsuzetkileyen bir davranış. Zamanla alışkanlık haline gelme tehlikesi de var. Unutulmaması gereken bir gerçek var: Erteledikçe erteleniriz, ya da hayatı ertelediğimizi sanırız ama hayat bizi tedavülden kaldırır.
Spora başlamak, kilo vermek, sigarayı bırakmak ya da aileye daha fazla zaman ayırmak gibikişisel kararları ertelemek kişinin kendine olan güvenini zamanla yitirmesine neden olur. Aile ve arkadaş çevresine verilen sözlerin ertelenmesi insanlarda güven kaybına yol açar. Dolayısıyla bir plan yaparken ve söz verirken iyi düşünmek gerekir. Bunu gerçekten istiyor muyum? Gerçekten o buluşmaya katılabilecek miyim?
Elbette sosyal hayatta planları daha az ertelemenin bir yolu da “hayır” diyebilmektir. Eğer sırf hayır diyemediğiniz için kimi şeyleri kabul ediyorsanız zamanı geldiğinde de ertelemek ya da atlatmak için strese girmeniz kaçınılmaz olacaktır.
İş Hayatında Durum Ne?
İş hayatındaki ertelemeler de hiç hayra alamet değil. İşinizde ne kadar uzman olursanız olun ertelemeci davranmaya başladığınızda “sorumsuz ve tembel” damgası yemekten kurtulamazsınız. Evet o sırada hayatınızda zor bir viraj alıyor da olabilirsiniz ama işnizin bekası için kendinizi toparlamanız gerektiği size hatırlatılacaktır. Peki nedir “toparlanma” metotları? Hem özel hem de profesyonel yaşamınızda “ertelemecilik”ten nasıl kurtulursunuz?
Öncelikle ertelemenin hayatınızı olumsuz etkilediğini ve bunun böyle devam edemeyeceğini kabul etmeniz gerekir. Hayat sadece sosyal çevreden, sadece aileden ya da sadece işten ibaret değil. O yüzden her alandaki sorumluluklarınıza zaman ayırmayı bir ilke haline getirin. Annenizi hastaneye götürmeniz gereken zamanı sadece buna ayırın. Annenizin sağlığı ertelenebilecek bir şey değildir. Aynı şekilde çalışmanız gereken bir zaman dilimindeki kahve davetine de rahatlıkla “hayır, işlerim var” deyin.
Bugüne kadar ertelediğiniz işleri bir plana bağlayın ve bir liste oluşturarak birer birer gerçekleştirin. Hiç birinin üstinden atlamayın ve listenizdeki işler azaldıkça kendinizi ödüllendirin. Bu motivasyonunuzu arttıracaktır.
Aslında işlerinizi ertelemenizin en büyük müsebbibi internet ya da televizyon olabilir. Çalışrken kendinizi birden oyunda level atlama hırsı içinde bulmamak için ufak önlemler alın. Mesela televizyonu kapatın ve internet erişiminizi sınırlayın. Konsantrasyon teknikleri de uygulayabilirsiniz.
İş hayatında projeleri son ddakikaya bırakmak bir adrenalin patlaması yaşatsa ve pek çok kişi bir şekilde çalışmaktan haz duyduğunu söylese bile bu doğru bir çalışma yöntemi değil. İşinizi planlı bir şekilde zamanında bitirerek hatalarınızı görmek içinde kendinize ve çalışma arkadaşlarınıza zaman bırakmış olursunuz.
“Uğruna savaşmayacağınız şeyleri yaşamınızdan çıkarmak, sizin için daha önemli konulara odaklanabilmenizi sağlar.”