Bize Kalsa Böyle Geçerdi Akşamlar – Serhan Ergin
Yeni yazarlardan Serhan Ergin’in adını duymuştum, Kütüphanede ödünç bölümünde görünce kitabını sevindim. Bazen yeni bir yazarla tanışmak için kütüphane iyi seçenek çünkü sevmezseniz diğer kitaplarına karşı kayıtsız kalabiliyorsunuz, severseniz artık sizin yazarınız oluyor. Ergin konusunda ise kararsız kaldım.
Bize Kalsa Böyle Geçerdi Akşamlar Ankara’yı fon alan minimalist bir roman. Mahir, Zafer ve Filiz var sadece romanda. Mahir iç sesini anlatıyor biz dinliyoruz. Hikaye sade: Mahir ve Zafer iyi dosttur ve bir gün Zafer’in sevgilisi Filiz katılır aralarına. İkili erkek dostluğunun içinde bir kadın… Zafer’in hiç farkında olmadığı garip bir ilişki başlar aralarında. Daha doğrusu başlayamaz, başlasa bitemez.
Yazar kitabında Ankara’yı fon alırken orada az çok yaşayan hemen herkesin bileceği Ankara klişelerine yer vermiş kitabında. Bu bölümler gülümsetti beni, Ankara’nın tanıdık gizleri… Ama bir yerden sonra ekşi sözlük’te Ankara entry’si okuyormuş hissi de vermedi değil.
Yazarın Filiz ve Zafer özelinde yaptığı iç sorgulaması başarılı. Ama o sorgulama yer yer psikanalizin derin sularına dalmaya çalışınca tadı kaçıyor. Fazla ipucu vermeyeyim ama mesela Filiz’in baba figürü, sevgilisini baba yerine koyması, bu yüzden aşkın onu doyuramaması.. Artık biraz yormadı mı bu? Bilemiyorum, ben üç sayfa sonrasını tahmin ettiğim kitaplardan yoruldum.
Son olarak kitapta bir kaç mantık hatası dikkatimi çekti. Bu yazarın gözünden kaçmış belli ki, yazarken insan bir yerden sonra yazdığına aşık olabiliyor, hatalarını göremiyor. Ama İletişim’in editörlerinin gözünden kaçması hiç hoşuma gitmedi. Umarım bir baskı daha yaparsa düzeltirler.
Yine de yazar da belli bir heves var, bir yazma tekniği var, kurgulamada başarılı. O yüzden bir kitabını daha okuyup okumama konusunda kararsız kaldım. Bu kitapta da en çok neyi sevdim? Minimalizmi…Günümüzde aşk denen şeyin edebiyatını sulandırmadan, uhrevileştirmeden, hayatın gerçekliğinden koparmadan yapmasını çok sevdim.
Serhan Ergin/ Bize Kalsa Böyle Geçerdi Akşamlar/İletişim Yayınları /s:184