İlişkiler,  manşet

İlişkiyi Bitiren En Önemli Beş Faktör

Güzel başlayan ilişkiniz zamanla çekilmez bir hal alıyorsa o zaman üzerinde oturup düşünmeniz ve değiştirmeniz gereken çok fazla şey demektir. Her şeyden önce ilişkilerin tek taraflı bitmediğini, kadın ve erkeklerin birbirinden farklı da olsa hatalarının olduğunu hatırlatalım. Yani karşınızdakini suçlarken pusulayı biraz da kendinize çevirmeniz gerekebilir. Çünkü ilişkiyi bitiren faktörler etkiye karşı tepki yaratır.

Kontrolcülük:

Aslında sadece ilişkilerde değil sosyal hayatta da kontrol deliliği insanların sizden uzaklaşmasına neden olur. Çünkü herkes özgür iradesi ile davranabilmek ve bu şekilde kabul görmek ister. Kontrolcü kişilik ise eşinin davranışlarından giyimin, yemek yeme şeklinden, arkadaşlarıyla ilişkilerine kadar her şeyin kendi kontrolünde olmasını ister. Bu duygu zaman zaman öfke krizlerine dönüşebilir. Suçlayıcı, yargılayıcı konuşmalar, onun adına karar verme ilişkiyi kökünden baltalar.

Direnme:

Kontrol altında tutulmaya çalışılan eş bir süre sonra aynı şekilde öfke patlamaları ile karşılık verebilir. Ama direnmenin başka yolları da vardır. Eşiniz sizin kontrol deliliğinizden yılıp yalan söyleme, işleri erteleme, boş verme moduna girebilir. Kadınların “ilgisiz” diye nitelendirdikleri erkeklerin pek çoğu aslında bu sorundan muzdarip.

Maddi Sorunlar:

Günümüzde boşanmalarda maddi sorunlar gitgide daha fazla ön plana çıkmaya başladı. İyi günde “iyi” olan çiftler kötü günde bir arada olmak istemiyorlar. Eğer evliliğinizi ya da ilişkinizi eşinizin maddi durumundan yararlanmak üzerine kurduysanız zamanla böyle sorunlar yaşamanız kaçınılmaz. Elbette evlilik planı yapılırken eşlerin maddi durumları da göz önünde bulundurulabilir. Ama her zaman söylediğimiz gibi özellikle kadının kendine ait bir geliri olmalı ve bu geliri idare edebilmeli. Eğer maddi durum sonradan bozulduysa eşler bunu oturup konuşarak planlayabilir ve bütçe çıkarabilir. Gizli harcamalar, dıştalayıcı konuşmalardan ise kaçınmak gerekir.

Bağımlılıklar:

İlişkileri en çok etkileyen şeylerden biri de bağımlılıklar. Mesela eşlerden sadece biri sigara içiyorsa diğer bu durumdan her geçen gün daha fazla rahatsız olacaktır. Tartışmalarda ise genellikle eşler birbirlerinin bağımlı olduğu noktalara vurgu yaparak kendilerini haklı çıkarmaya çalışacaklardır. Eşinizin sigara bağımlılığına karşı sizin de internet bağımlılığınız gibi. Karşılıklı olarak vazgeçebileceğiniz şeylerde uzlaşmanızı, vazgeçemediğiniz “kötü alışkanlıklar” için de profesyonel destek almanızı öneririz.

Çocuk Konusundaki Anlaşmazlıklar:

Özellikle farklı çevrelerden gelen çiftler çocukları yüzünden sık sık tartışmalar yaşayabiliyorlar. Bekçi anne modeli babalar içi bıktırıcı olabilirken, anneler de babaların çocuklarıyla yeterince zaman geçirmediğinden yakınabiliyorlar. Zamanla çocuk konusu ilişkiyi bitirebilir. Çocuklarınızla ilgili her şeyi oturup konuşmak gerekir. Öfkeye kapılmadan, eşinizin çocuk konusunda neden farklı düşündüğünü anlamaya çalışmak ve fikrinizi belirtmek iyi olabilir. Elbette bu tartışmalar çocuğun yanında yapılmamalı.

Tanışırız elbet. :)

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)