Anne-Çocuk

Hem Dijital Hem Geleneksel Çocuk Oyunları

Hepimiz bazen çocukluğumuza dönmek ve sabahın ilk ışıklarından gecenin yarısına kadar oynadığımız çocuk oyunları anılarına sarılmak istemiyor muyuz? Kimileri için artık zaman biraz geç olsa da kimileri halen oynamaya devam ediyor. Hatta bazılarımız, çocukları ile birlikte kendi çocukluğuna dönüyor. Belki de en kıymetlisi budur.

Unutulmaz Çocuk Oyunları

Aslında bu başlığın altına belki de 100’den fazla oyun sığdırmak mümkün ama ne sizin okuyacak zamanınız var ne de bizim yazacak… Onun için ilk aklımıza gelenlerden bazılarını sunarak devam edelim.

Geleneksel ve Dijital Oyunlar

Hayat, hepimize aynı şansı vermiyor. Kimimiz oyuna doymuşken kimimiz halen oynamaya devam ediyor. Özellikle çocukları ya da kardeşleri, yeğenleri ile oynayanlar çok şanslı. Onlar, birlikte hareket etmenin keyfini de yaşıyorlar. Gelin, en unutulmaz bazı geleneksel çocuk oyunlarını birlikte görelim.

9 Taş Oyunu: Çocuklar, 2 ayrı takım oluşturur. 9 tane yassı taş parçası bulunur. Bu taşlar üst üste gelecek şekilde 9 katlı bir yükselti oluşturulur. Belirlenen mesafeden topla, taşlar devrilmeye çalışılır. Eğer biri taşları devirirse takım kaçmaya başlar. Diğer takım ise topla, rakip takım oyuncularını vurmaya çalışır. Taşları deviren takımın amacı topla vurulmadan taşları yeniden 9 katlı olarak dizmektir. Bu oyun, çocuklarda bedensel kinestesik zeka ve motor becerilerinin gelişimine katkı sağlar.

İsim – Şehir – Hayvan Oyunu: Sadece kağıt ve kalemle oynanan bu oyunda her oyuncuya bir kağıt ve bir kalem verilir. Her oyuncu, kağıtları sütunlara böler. İsim, şehir, hayvan,bitki, eşya, ülke gibi birçok farklı sütun oluşturulabilir. Sütun sayısı size kalmış. Bir kişi içinden alfabedeki harfleri saymaya başlar. Bir başka oyuncu dur dediği anda harfleri içinden sayan oyuncu, hangi harfte kaldığını söyler. O harfin baş harf olacağı şekilde ilgili sütunlar doldurulur. Mesela harfimiz “S” olsun diyelim.

İsim: Serhat

Şehir: Sivas

Hayvan: Sincap

Bitki: Soğan

Eşya: Sürahi

Ülke: Slovenya

Bu oyun, çocukların kelime dağarcığını ve iletişim kurma becerilerini güçlendirir.

İsim Şehir Oyunu

MentalUP Eğitici Çocuk Oyunu: Geleneksel oyunları aratmayacak kadar iyi oyunlar sunan MentalUP da bu listede olmayı hak eden dijital seçeneklerin başında geliyor. Tübitak destekli bir zeka gelişimi uygulaması olan bu dijital oyunda görsel, sözel, sayısal, mantıksal ve işitsel olmak üzere birçok zeka türünün geliştirilmesi mümkün hale geliyor. Pedagog desteği de olan bu oyunu hızlıca incelemenizi öneririz.

MentalUP’ı hızlıca incele.

Köşe Kapmaca Oyunu: Çocukların karar verme becerilerinin yanında bedensel-kinestetik zeka becerilerini de geliştirme potansiyeli bulunan köşe kapmaca oyunu, çocukların çok sevdiği oyunlar arasında da rahatlıkla gösterilecek olanlardan biri. Oyunu oynayacak kişi sayısından en az 1 fazla çocuk olması gerekir. 1 kişi ebe seçilir. Diğerleri köşeleri kaparlar. Sonra yerlerini diğer köşedeki çocuklarla değiştirirler. Bu sırada ebe de onlardan birinin yerine geçmeye çalışır. Oyundaki ebe sayısının artırılması, oyunun daha keyifli ve daha hızlı, dinamik bir hale gelmesini sağlar ama işleri de zorlaştırır.

Tanışırız elbet. :)

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)