Ham İncir Reçeli Tarifi
Merhaba genellikle Stilika’da yemek tarifi vermiyorum, çünkü kimi yemekleri çok iyi yapsam da tarif yazmayı pek sevmiyorum ama ham incir reçeli tarifini yazayım dedim. . Bu biraz da her şeyi göz kararı yapmamla ilgili. Ama Facebook’taki paylaşımım ilgi görüp tarif isteyenler de olunca incir reçelini yazayım dedim. Üstelik şimdi hm incir reçelinin tam zamanı.
Yeşil incir reçelini çok severim ve her yıl yaparım. Hazırlarına da hiç elim gitmez. Bir iki püf noktasını bilince gayet kolay bir reçeldir. Gelelim tarife:
Ham İncir Reçeli Tarifi İçin Malzemeler:
50 adet soyulmuş erkek incir
Bir kilo toz şeker
Yarım limon
Kakule ve karanfil…
Hazırlanışı:
Caddelerde inciri soyup satıyorlar bugünlerde. Siz soyulmuş almak istemezseniz alıp kendiniz de domates soyar gibi soyabilirsiniz.Küçük keskin bir bıçak işinizi görecektir. Mümkün olduğu kadar küçük incirleri tercih etmenizi öneririm.
Soyulmuş incirleri güzelce yıkarız. Dip kısımlarını kürdanla ya da çuvaldızla deleriz.
Bir tencerede su kaynatıp incirleri atarız, kaynar suya daldıra çıkara 15 dakika kadar kaynatırız.
Süre sonunda incirlere kürdan batırırız, rahat giriyorsa olmuştur.
Çıkarıp süzer ve hop diye soğuk suya bırakırız.
İncirler soğuyana kadar bu suyu bir kaç kez değiştiririz.
İncirler süzülürken 4 su bardağı toz şekeri 3 su bardağı suyla tencereye alır kaynayınca yarım limon sıkar ve hafif şerbet olmasını sağlarız. (Eğer reçeli çok tatlı seviyorsanız şeker miktarını biraz daha arttırabilirsiniz ama bu ölçü tam tutuyor bence.)
İncirleri beşer onar avcumuza alır ve sıkarız suyunu. Burada inciri dağıtmadan sıkmak önemli. ben indirleri tıpkı kuş tutar gibi avcuma alıyorum ve üstten alttan ezmeden bastırarak sıkıyorum. bu şekilde hiç parçalanmıyorlar.
İyice suyunu sıkınca hafif şerbete atar ve pişirmeye devam ederiz. Tam kıvam alana kadar. Bu arada karıştırmamız gerekir. Çünkü incir şerbeti sünger gibi içine alacaktır ve üstte kalacaktır. Karıştırarak tüm incirlerin şerbeti çekmesini sağlarız.
Sonlara doğru içine bir kaç karanfil ve kakule atarız. Seviyorsak bir tarçın kabuğu da koyarız. (Ama sonra tarçını almak gerekir.) Reçelimiz iri kabarcıklar çıkarmaya başladığında olmuş demektir. Soğuk kaşıkla kıvam testini yaptıktan sonra sıcakken kavanozlara alırız.
Sonuçta süper süper süper bir lezzet! Lokum gibi olur. Tıpkı videodaki gibi. 🙂
Afiyet olsun.
(Meraklısına not: Erkek incir denilen Nisan’da olgunlaşıp Mayıs’ta dökülen, incir ağacı için polen bırakan incir türüymüş, olgunlaşmadan toprağa düşermiş. O yüzden sadece ham hali kullanılabiliyor. Erkek incir ya da ilek incir deniyormuş.) 🙂