Kitap

Açlık Oyunlar Serisi

Distopik hikayeleri severim. Açlık Oyunları filmini bir gece tesadüfen keşfetmiş ve ben bunu şimdiye kadar nasıl farketmedim diye hayıflanmıştım, meğer bu bir kitap serisiymiş. Tabi hemen seriyi edindim. Çünkü diğer filmleri vizyona girmeden okumam gerekiyordu. Zaten üç, dört gecede tüm seri bitti.

Belirsiz bir zamanda, eskiden Amerika olan topraklarda büyük bir ayaklanma yaşanmış, çok sayıda insan hayatını kaybetmiş, ekonomi ve sosyal hayat çökmüştür. İnsan toplulukları mıntıkalara bölünürken 13. Mıntıka tamamen yok edilmiştir. Panem isimli ülke Capitol denen başkentten yönetilmekte, mıntıkalarda yaşayan herkes Capitol’e kayıtsız şartsız itaat etmek zorundadır. İnsanlar Capitol tarafından aç bırakılmamak için çocuklarını her sene haraç kurasına yazdırmak zorundadır. Her yıl mıntıkalardan seçilen biri kız biri erkek 24 çocuk Açlık Oyunları için Capitol’e getirilir ve ölümcül bir oyunun içine sokulurlar. Teknolojik olarak kurgulanmış bir ortamda çocuklar bir taraftan bu kurgu ortamla (teknolojik bir dekorla) baş etmek, bir yandan da rakiplerini öldürerek hayatta kalma savaşı vermek zorundadır. Oyunun her yıl sadece bir kazananı olabilir.

Açlık Oyunları tüm yılın en heyecanlı olayıdır. Tüm mıntıkalar bu kanlı oyunu izlemek zorundadır, haraçlar üzerine bahisler oynamak, haraçlara sponsor olmak serbesttir ve her şey bilgisayar başındaki oyun kurucu ekip tarafından yönetilir.
74. Açlık Oyunları kurasında 12. Mıntıka’dan Katniss Everdeen kardeşinin yerine gönüllü olarak Açlık Oyunlarına haraç olarak katılır. Aynı mıntıkadan Peeta ile Capitol’e doğru yola çıkarlar. Fakat 74. Açlık Oyunları beklenmedik bir şekilde sona erecektir.
…..

Seriyi yazan Suzanne Collins bunu bir gençlik romanı olarak tasarlasa da kanımca bu seriyi diğerlerinden ayıran en büyük özellik mitolojinin nimetlerinden çok verimli şekilde yararlanması olmuş. Antik Yunan mitolojisinde Lybrintos’ta Minotarus’a kurban edilen Grek çocukları ve Minotaur’u öldürmeyi başaran Theseus miti romanın temelini oluşturuyor. Capitol’de yaşayan insanların Romalı isimlerine sahip olmaları ve sadece tek kazananı olan oyunun adeta arenada yapılan bir gladyatör dövüşü gibi kurgulanması da bunun göstergesi.

Diğer taraftan günümüz reality show’larından da ilham aldığını görüyoruz yazarın. Çünkü tüm oyun aslında insanların izlemesi ve eğlenmesi için tasarlanmış izlenimi veriyor. Tabi en çok eğlenenler zengin ve iktidar sahibi Capitol sahipleri. Diğer izleyiciler için bu bir ibret öyküsü.

Bu seriyi beğenmiştim. Hatta filmlerinden daha çok. Distopya ve bilimkurgu türlerinden hoşlananların ilgisini çekecek bir kitap.

Açlık Oyunları Serisi:
Açlık Oyunları—> 384 sayfa
Ateşi Yakalamak—> 408 sayfa
Alaycı Kuş—> 416 sayfa
Pegasus Yayınları

Tanışırız elbet. :)

One Comment

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)