Moda

2013 Moda Günlüğü

2013’ü geride bırakırken bu dopdolu yılın modasına ve trend çizgilerine topluca bir göz atmak istedik.

 

Bu yıl tarzların çok fazla içiçe geçtiği ve her birinin de kendi içinde inceldiği bir yıl oldu. Uluslararası renk otoritesi Pantone 2013 yılının rengini zümrüt yeşili olarak belirlemişti ama zümrüt yeşilini vitrinlerde de, kırmızı halıda da fazla görmedik. Onun yerine yaz koleksiyonlarında parlak turuncu, kış koleksiyonlarında da  soluk turuncu ve kahve tonları daha fazla ön plana çıktı.

Çeşitli dönemlerin moda akımları 2013’te adeta resmi geçit yaptılar. 1950’lerin pin-up, ’60’ların  mod, ’80’lerin punk ve ’90’ların grunge sitili farklı farklı parçalarda kendilerini göstermeyi başardı.

Pin-up modelleri en çok mayo ve bikinilerde karşımıza çıktı. Yüksek belli bikini altları ve boyundan bağlamalı üst parçalarda kırmızı, lacivert ve beyaz ile puantiyeler kullanıldı. Pin-up’un diğer bir kullanım alanı da saç bantlarıydı. Üstten kocaman fiyonklarla bağlanan bantlar özellikle tatil döneminde kadınlara renk kattı.

2013’e damgasını vuran yaz modası kuşkusuz mod stili oldu. Dikine siyah beyaz çizgili pantolon ve  bileklere kadar inen yandan derin yırtmaçlı etekler kadınlar tarafından çok sevildi. Diğer bir moda olan neon renklerdeki şifon bluz ve gömleklerle  de çok sevilerek kullanıldı.

 

Ayakkabılarda platformların yavaş yavaş terk ediliğine ve klasik stilettoların yükselişine şahit olduk. Ama kadınlar platform ayakkabılara o kadar çok yatırım yaptılar ki, bunları bir anda rafa kaldırmaları mümkün olmadı. Önümüzdeki sezon az da olsa platformları göreceğiz.

Ayakkabıların sokak modasına yansıyan kısmında da metal tokalar ve çivilerle karşılaştık. 2013 yılında punk akımı kışlık ayakkabı ve botlarda dirildi desek yeridir. Çok asi ve sıra dışı punk trendi, çok zarif ve hafif parçalarla bile kullanılabilecek bir uyum gösterdi. Deyim yerindeyse 2013’de punk “düzenin içine çekildi”.

Punk trendi ile çok uyumlu bir diğer asi paça da kuşkusuz biker montlar Metal aksesuarlarla detaylandırılan  biker montlar tam anlamıyla “kurtarma ekibi”nin bir parçası olmayı başardı. Fermuarları yana alınan, omuzları daha da dikleşen, gece, gündüz ve sokak stiliyle kullanılabilen biker montlar çok asi ve şehirli havalarıyla kadınların uzun süre kullanabilecekleri parçalardan biri.2013’de piyedepul ( kaza ayağı deseni)  trendlerin zirvelerine tırmanmayı başardı. Bu desenle tasarlanan gömlekler hem ofis, hem de gündelik şıklığın zarif parçalarından biri haline geldi. Özellikle cigarette pantolon ve stiletto ile çok iyi kombinlenebilen piyedepul, kendine çanta ve aksesuarlarda da yer buldu.

2013 sokak modasında grunge tarzı gömlek ve pas rengi denim pantolonlar göze çarptı. Şortlar hala güncelliğini korurken kloş eteklerin de yeniden kullanıldığına şahit olduk. Özellikle kışın gelmesiyle Coco Chanel’in en sevdiği tüvit kumaşlar vitrinleri süslemeye başladı.

2013’ün en büyük moda süprizlerinden biri de pempe mantoların yeniden moda olmasıydı. Moda yazarlarının öngörüsü bu yıl açık yeşil, açık mavi ve pudra rengi iken pembe mantolar ortalığı kaplayıverdi. Modellerde de koza manto ve oversized bir tarz tercih edildi. Ancak pembe kadınlar tarafından çok sevilen bir renk olmasına rağmen sokaklarda pembenin hakimiyeti henüz yok, çünkü 2013 – 2014 kış sezonunun süprizi biraz geecikti. Kadınlar mantolarını çoktan almışlardı bile.

Blokaj renkler de kadınlar tarafından elbiselerde çok kullanıldı 2013’te. Kol altlarından itibaren inen daha koyu renk kumaşlar kadınları daha ince gösterirken ayakkabılarda ve çantalarda da blokaj modası görülmeye başladı. Grafik desenler yeniden ön plana çıkmaya başladı.

2013 yılı hemen her tarza bir şans tanıdı diyebiliriz. Brokar mantolar, kemerli trençkotlar, dantelli çoraplar, şeffaf ayakkabılar derken kimi tarzlar tutunamadan geçti gitti. Kalanlar da sevildi. 2014 koleksiyonları da çok göz alıcı. Bahar sunumlarında bunu gördük.

” Moda modacıların kişilere yakıştırdığıdır, trend takip etmeye değerse trenddir ve stil kişiyi yansıtan aynadır” diyerek  tüm Stilika okurlarına iyi yıllar diliyoruz.

Tanışırız elbet. :)

Siz yazın biz mutlaka size döneriz! İnanmazsanız deneyin. :)